Anke

Sportief, zorgzaam, is graag bezig met een gezonde leefstijl en het creëren van een milieubewuste wereld

Als iemand mij vraagt hoe ik terugkijk op de middelbare school, zeg ik altijd dat ik het vreselijk vond. Veel mensen die ik spreek vonden het een leuke tijd. Ik vind het dan lastig om uit te leggen waarom het niet leuk was voor mij. Toch wil ik het hier graag met jullie delen.

Toen ik een aantal jaren op de middelbare school zat, zat ik mij erg slecht in mijn vel. Ik had veel stress en wilde graag goede cijfers halen op het VWO. Ik vond dat ik dit niveau ook echt moest halen. Ik wilde aan iedereen laten zien dat ik het kon en wilde mijn oudere broer en zus, die hetzelfde niveau hadden gedaan, ook achterna. In de eerste jaren van de middelbare school heb ik mij eigenlijk bijna alleen maar bezig gehouden met schoolopdrachten maken om alles op tijd af te hebben. Ik heb weinig plezier gemaakt.

Toen ik in de 5e klas zat gingen mijn cijfers achteruit, ik was somber (zelfs depressief) en wilde niet meer naar school. Dit zorgde weer voor slechte cijfers. Ik zat in een soort vicieuze cirkel waar ik moeilijk uitkwam. Ik had verschillende gesprekken met psychologen, maar voelde mij door niemand begrepen. Ik wilde heel graag proberen mijn examens te halen toen ik in de 6e klas zat, maar ik had zoveel gemist op school dat ik het niet meer in kon halen. Ik heb mijn eindexamens toen niet gehaald. Dit zorgde bij mij voor veel faalangst en onzekerheid. Ik heb nog een tijd moeite gehad om toetsen te maken (terwijl ik heel hard had geleerd) of een presentatie te geven voor de klas.

Ondertussen heb ik met dit perfectionisme leren omgaan en heb ik toch via een andere weg mijn examens wel gehaald, maar dan een niveau lager. Ik heb geaccepteerd dat dit helemaal niet erg was en dat ik daardoor minder stress had en beter in mijn vel zat. Ik merk aan mezelf dat ik alles nog steeds graag goed wil doen. Dit zal ook wel aanwezig blijven, maar door er veel met anderen over te praten en door veel te reflecteren op mezelf lukt het me om het te relativeren. Inmiddels ben ik afgestudeerd en ben ik trots op wat ik bereikt heb tot nu toe. Ik heb geleerd dat fouten maken mag en dat het zelfs essentieel is om verder te komen in deze wereld!