Sara

Pedagoog, doorzetter, ondernemend, zorgzaam

Hoewel mijn verhaal erg complex is, geloof ik dat er veel meiden zijn die in de pleegzorg zitten die zich hierin kunnen herkennen. Veel mensen denken dat als je als kind uit huis geplaatst wordt, je naar een pleeggezin gaat en daar vervolgens tot je 18e blijft.

In sommige gevallen klopt dit, maar veel verhalen zijn anders. Dit is mijn verhaal:

Toen mijn moeder zwanger werd van mij, maar niet getrouwd was besloot ze om bij mijn opa en oma te blijven wonen. Ik was vijf jaar toen mijn moeder trouwde en we verhuisden naar Kanaleneiland. Op mijn negende ben ik uit huis geplaatst omdat ik door verschillende omstandigheden niet meer thuis kon wonen. Als je als kind hoort dat je niet meer thuis kan wonen dan breekt er iets in je. Opeens heb je geen ‘thuis’ meer. Vanaf dat moment kwam mijn leven in een achtbaan van onzekerheden.

Ik wist niet dat ik de jaren die zouden volgen zo vaak zou verhuizen. Soms wel twee keer per jaar. Ik werd heen en weer geslingerd tussen verschillende familieleden, pleegouders en zelfs een tijdje crisisopvang in een gezinsvervangend tehuis.

Op mijn twaalfde startte ik mijn middelbare school in een dorp, vlakbij waar mijn tante woonde. Toen ik vervolgens tijdelijk terug verhuisde naar de stad moest ik om 5.00 uur ’s ochtends opstaan om op tijd op school te zijn.

Op mijn achttiende werd het allemaal iets teveel en kreeg ik een burn-out. Na alles wat ik had meegemaakt vond ik dat het meest moeilijk. Ik heb altijd geprobeerd zo hard mogelijk te werken, positief te blijven en er het beste van te maken. Er zijn veel vooroordelen over pleegkinderen en ook over de Marokkaanse gemeenschap. Ik wilde voor iedereen bewijzen dat wat je ook overkomt, of wat mensen ook over je denken, je toch iets van je leven kunt maken. Dit is me altijd gelukt behalve toen ik in die burn-out zat. De wereld ging door en ik stond stil.

Nu, een paar jaar later kan ik gelukkig zeggen dat ik er sterker uit ben gekomen. Ik ben trots op waar ik nu sta. Binnenkort wil ik beginnen met mijn parttime HBO studie en daarnaast wil ik blijven werken als pedagoog. Ik help graag mensen en wil voor ze klaar staan. Ik geloof dat als je positief blijft kijken naar de wereld je al je dromen kunt waarmaken. Is mijn leven nu perfect? Nee, dat zeker niet, maar ik ben wel gelukkig. Dat is het belangrijkste.